Trad-Logo-HWC-20-22_SV-2000w

EUOSHA small
flag_yellow_high
SV_OSHA_CoBrand_Logo_Healthy-Workplaces_4c-400-w

WEBBINARIUM 17 maj:

Säkra personförflyttningar
– Orienterande webbinarium kring arbete med människor

En del av kampanjen Friska arbetsplatser belastar rätt

I år fokuserar vi på arbete med människor – säkra personförflyttningar i den treåriga kampanjen "Friska arbetsplatser belastar rätt". Detta är ett orienterande webbinarium för att reda ut vad vi redan vet, vilka regelverk som finns på plats och vad forskningen säger. Vad krävs för att förebygga besvär? Vi får dessutom ta del av lärande exempel från verkligheten och perspektiv från såväl arbetstagar- som arbetsgivarsidan.

Webbinariet arrangeras av Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Arbetsmiljöverket, Svenskt Näringsliv, LO, Sveriges Kommuner och Regioner, TCO, Saco, Arbetsgivarverket, Suntarbetsliv och Prevent.

Det är kostnadsfritt, men registrering krävs. Anmälan längre ner på sidan.

På programmet 17 maj, 10:00-12:00

Webbinariet består av en blandning av föredrag, filmer och intervjuer samt ett avslutande panelsamtal. Dagens moderator är Sten Haage.

 • Introduktion

  Minke Wersäll, senior analytiker på Arbetsmiljöverket och Therese Florentin, internationell samordnare/FoP manager på Myndigheten för arbetsmiljökunskap inleder.

   

  Statistik - Människorna bakom siffrorna

  Elin Vidlund, sakkunnig inom ergonomi och MTO på Arbetsmiljöverket, pratar om belastningsolyckor och belastningssjukdomar, systematiskt arbetsmiljöarbete och om verklighetens historier som döljer sig i siffrorna.

   

  Arbetsmiljöåtgärder för säkra personförflyttningar, pågående forskning

  Charlotte Wåhlin, forskare vid arbets- och miljömedicin, Region Östergötland samt Linköpings universitet och dagens expertkommentator reflekterar kring Elins presentation och presenterar sin forskning om arbetsmiljöåtgärder för säkra personförflyttningar.

   

  Riskbedömning vid personförflyttningar

  Sebastian Buck, Ergonom och doktorand vid arbets- och miljömedicin Region Östergötland samt Linköpings universitet berättar om riskbedömningar och TilThermometer, ett riskutvärderingsverktyg som används inom vård och omsorg.

   

  Lärande exempel från Skånes universitetssjukvård.

  Samtal mellan Anna Björk, leg. Fysioterapeut, Enhet HR, Skånes universitetssjukvård och Charlotte Wåhlin om vikten av att hantera och prioritera frågan om säkra personförflyttningar på ledningsnivå.

   

  The Irish Way

  Nicholas Parkinson, Head of National Health and Safety Function, Ireland. På Irland finns ett nationellt samordnat sätt att utbilda och certifiera personal som ska arbeta med säkra personförflyttningar. Nicholas ger oss en inblick i bakgrunden och hur detta fungerar.

   

  Säkerhetskultur

  Marianne Törner, forskare säkerhet, organisation och ledarskap, arbets- och miljömedicin på Göteborgs universitet pratar om säkerhetskultur och människa- teknik och organisationsperspektivet.

   

  Vikten av systematiskt arbetsmiljöarbete

  Anders Westlund, utredare på SKR, resonerar kring vikten för arbetsgivare att arbeta systematiskt med frågan om säkra personförflyttningar.

   

  Att förebygga belastningsbesvär kopplat till personförflyttningar

  Ann Georgsson, expert från Kommunal talar om betydelsen av att förebygga belastningsbesvär kopplat till personförflyttningar, och inkludera det i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

   

  Lärande exempel från Sundsvalls kommun

  Anna G Thornberg och Christina Östman leg. Sjukgymnaster/ergonomer på Kommunhälsan i Sundsvall samtalar med Charlotte Wåhlin om hur de i sin organisation hittat bra sätt att arbeta systematiskt med säkra personförflyttningar.

   

  Panelsamtal

  Charlotte Wåhlin, Elin Vidlund, Ann Georgsson and Anders Westlund diskuterar dagens ämne med moderator Sten Haage och besvarar inkomna frågor.

   
  Avslut

  Sammanfattning av dagen och en framåtblick mot nästa webbinarium. Minke Wersäll och Therese Florentin.

FÖR VEM?

Webbinariet vänder sig till personer med intresse för arbetsmiljö, arbetstagare, arbetsgivare, företagare, forskare, beslutsfattare och media.

NÄR?

17 maj kl. 10:00 – 12:00 

VAR?

Online. Alla som registrerar sig nedan får en länk via mail någon dag innan webbinariet.

Anmälan - Öppen till 16 Maj

Genom att fylla i dina uppgifter och trycka på “Bekräfta” godkänner du att Bang hanterar de uppgifterna som lämnats in via formuläret och skickar e-post till dig. Bang behandlar personuppgifter i enlighet med EUs integritetslagstiftning GDPR. Bangs personuppgiftspolicy finns att läsa här.

Kontakt 
Vill du veta mer? Kontakta therese.florentin@mynak.se eller besök hemsidan, Myndigheten för arbetsmiljökunskap här.

Det svenska nätverket har som uppdrag att stärka det nationella och internationella arbetsmiljöarbetet och bygger på trepartssamverkan. I nätverket ingår Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Arbetsmiljöverket, Svenskt Näringsliv, LO, Sveriges Kommuner och Regioner, TCO, Saco, Suntarbetsliv och Prevent Under åren 2020-2022 kommer vi bland annat att arbeta med kampanjen ”Friska arbetsplatser belastar rätt” som drivs av EU-OSHA.

sa_logotyp_RGB-1
Svenskt näringsliv Logo
b7bcde93a8017f7f_800x800ar
saco_2015
Landsorganisationen_i_Sverige_logo.svg
mynak-logotyp-farg-med-svart-text-staende
skl_logga-new
logo
tco_logotyp
AGV logga